Koronavírus: Vo svete zomrelo na COVID-19 vyše 600 sestier

05.06.2020 Celý región

Ženeva 4. júna (TASR) - Vyše 600 zdravotných sestier zomrelo vo svete na ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom a viac ako 230.000 zdravotníkov sa nakazilo. Ukazujú to predbežné údaje zhromaždené Medzinárodnou radou sestier (ICN), na ktorú sa v stredu v správe odvolala tlačová agentúra DPA.

Vo švajčiarskej Ženeve sídliaca zastrešujúca organizácia, ktorá zastupuje 20 miliónov zdravotných sestier, vyzvala vlády, aby chránili ich zdravie a lepšie zhromažďovali údaje, pretože organizácia má iba obmedzené informácie.

"Bez týchto údajov nepoznáme skutočné dopady ochorenia COVID-19, a preto budeme menej schopní riešiť ďalšie pandémie, ktoré prídu v budúcnosti," napísal v stredu vo vyhlásení výkonný šéf ICN Howard Catton.

Nakazení zdravotníci zároveň predstavujú riziko pre pacientov, varoval.

Kým údaj 230.000 infikovaných vychádza z údajov z obmedzeného počtu krajín, ICN odhaduje, že skutočný počet nakazených zdravotníkov je oveľa vyšší, a to približne 450.000.

"Ošetrovanie je v súčasnosti zrejme jedno z najnebezpečnejších zamestnaní na svete," uviedol Catton. Takisto požiadal vlády jednotlivých krajín, aby analyzovali, prečo a ako sa zdravotníci koronavírusom nakazia.
 
 

Severné Macedónsko znovu zaviedlo prísne obmedzenia pohybu ľudí

Skopje 4. júna (TASR) - Severné Macedónsko znovu zaviedlo prísne obmedzenia pohybu ľudí v hlavnom meste Skopje a v ďalších troch častiach krajiny, pretože tam zaznamenali rekordný počet nových prípadov ochorenia COVID-19 spôsobovaného koronavírusom. V stredu o tom informovala tlačová agentúra AP.

Minister zdravotníctva Venko Filipče v stredu uviedol, že v týchto oblastiach bude platiť takmer úplný zákaz vychádzania, a to od štvrtka 21.00 h do pondelka 05.00 h. Ľudia budú môcť ísť len do nemocníc alebo lekární.

Ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že za posledných 24 hodín zaznamenali 101 nových prípadov nákazy - čo je rekord od prvého zaznamenaného prípadu v Severnom Macedónsku z konca februára, a tiež štyri úmrtia. Celkové počty tak stúpli na 2492 nakazených a 145 mŕtvych.

Vyše polovicu nových prípadov infekcie zistili v Skopje.

Filipče upozornil, že maličká balkánska krajina s 2,1 milióna obyvateľov zažíva nárast infekcií, lebo ľudia ignorujú varovania, aby nosili ochranné rúška a rukavice a dodržiavali spoločenský odstup.
 
 

Brazília a Mexiko hlásia smutný rekord v počte mŕtvych za jeden deň

Rio de Janeiro/Mexiko 4. júna (TASR) - Brazília za posledných 24 hodín zaznamenala ďalších 1349 úmrtí na chorobu COVID-19 spôsobovanú novým koronavírusom SARS-CoV-2, čo je doteraz najvyšší denný prírastok od vypuknutia pandémie v krajine. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na brazílske úrady.

Celkový počet obetí dosiahol 32.548. Krajina eviduje celkom 584.016 potvrdených prípadov nákazy.

Brazília je krajinou s druhým najvyšším počtom nakazených na svete; prvé sú Spojené štáty s vyše 1,8 miliónom infikovaných.

Brazília je najťažšie zasiahnutou krajinou v Latinskej Amerike.

Experti uvádzajú, že celkový počet mŕtvych aj nakazených je pravdepodobne vyšší.

V Mexiku zaznamenali za posledných 24 hodín 1092 nových úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19. Denný nárast v tejto krajine po prvý raz prekročil 1000 obetí. Predchádzajúci deň mexické zdravotné úrady zaevidovali 470 mŕtvych.

Chorobe COVID-19 doposiaľ podľahlo 11.729 ľudí.

V Mexiku zaznamenali aj rekordný počet nových prípadov - 3912 za jeden deň, čím sa ich celkový počet zvýšil na 101.238.
 
 

Ukrajina zaznamenala rekordný denný nárast počtu nakazených

Kyjev 4. júna (TASR) - Ukrajina zaznamenala vo štvrtok 588 nových prípadov nákazy koronavírusom v priebehu 24 hodín, čo je najviac od vypuknutia pandémie, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie ministra zdravotníctva Maxyma Stepanova.

"Na jednej strane máme rekordný počet vyliečených - 602, na druhej strane aj rekordný denný nárast počtu prípadov - 588," povedal Stepanov na tlačovej konferencii.

Vo štvrtok Ukrajina potvrdila 12 nových úmrtí v dôsledku choroby COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2.

Ukrajina dosiaľ eviduje celkom 25.410 prípadov infekcie a 747 úmrtí. Vyliečilo sa 11.042 pacientov.

V rámci postupného zmierňovania obmedzení, prijatých na Ukrajine v súvislosti s epidémiou, sa minulú sobotu v Kyjeve opäť otvorili nákupné centrá.

Zákazníci musia v obchodných prevádzkach dodržiavať nariadenia o zachovaní bezpečnej vzdialenosti medzi ľuďmi. Takisto musia mať rúška alebo ochranné masky a rukavice.

V nákupných strediskách však naďalej nie sú otvorené stravovacie zariadenia, kaviarne ani kiná.

Od začiatku mája je však možnosť zájsť do pouličných kaviarní a v prevádzke sú aj salóny krásy, zubné kliniky či parky. Od pondelka - po viac než dvoch mesiacoch prestávky pre epidémiu - opäť premáva aj kyjevské metro.
 
 
 

V Iráne zaznamenali rekordný nárast počtu nakazených koronavírusom

Teherán 4. júna (TASR) - Irán zaznamenal vo štvrtok 3574 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný nárast od vypuknutia pandémie, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na iránske ministerstvo zdravotníctva.

Irán tiež potvrdil za posledných 24 hodín 59 nových úmrtí v dôsledku choroby COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2.

Ide o štvrtý deň v poradí, keď počet nových prípadov nákazy prekročil 3000. Predchádzajúci najvyšší počet evidovali 30. marca, keď krajina nahlásila 3186 prípadov.

Islamská republika bojuje proti vírusu od polovice februára, keď sa v krajine objavili prvé prípady. Irán bol v prvej fáze pandémie jednou z najviac postihnutých krajín na svete.

V krajine celkovo zaznamenali 164.270 prípadov ochorenia COVID-19 a 8071 úmrtí. Z ochorenia sa vyliečilo 127.485 ľudí.
 
 

Španielsko otvorí hranice s Francúzskom a Portugalskom už od 22. júna

Madrid 4. júna (TASR) - Španielsko od 22. júna opätovne otvorí svoje hranice s Francúzskom a Portugalskom, ktoré boli tri mesiace zatvorené v rámci boja proti šíreniu nového koronavírusu SARS-CoV-2. Oznámila to vo štvrtok na tlačovej konferencii ministerka pre cestovný ruch Reyes Marotová, píše agentúra AFP.

"V prípade Francúzska a Portugalska chcem potvrdiť, že od 22. júna sa zrušia obmedzenia mobility," povedala Marotová a dodala, že cestujúcim po vstupe do krajiny cez pozemné hranice "v zásade" odpadne povinnosť ísť do 14-dňovej karantény.

Madrid v máji prekvapil partnerské krajiny EÚ, keď zaviedol dvojtýždňovú karanténu pre všetkých cestujúcich zo zahraničia.

Marotová uviedla, že toto opatrenie zostáva v platnosti do 1. júla a týka sa ľudí prichádzajúcich do krajiny cez letiská alebo prístavy.

Španielsko, ktoré je jednou z najviac zasiahnutých krajín, čo sa týka pandémie koronavírusu SARS-CoV-2, eviduje viac ako 240.000 nakazených a vyše 27.000 úmrtí. Krajina už začala postupne uvoľňovať prísne obmedzenia pohybu ľudí, ktoré platili od polovice marca. Hranice s Francúzskom a Portugalskom boli zatvorené od 17. marca.

Španielska vláda pôvodne plánovala otvoriť svoje hranice pre turistov až od júla.
 
 

Južná Kórea zápasí s koronavírusom, ale čaká ju úplné otvorenie škôl

Soul 5. júna (TASR) - Južná Kórea aj v piatok hlásila nové prípady nákazy koronavírusom, súvisiace s náboženskými zhromaždeniami v širšej oblasti hlavného mesta Soul. Krajinu pritom na budúci týždeň čaká znovuotvorenie škôl už pre všetkých študentov. Zdravotnícke úrady vyzvali občanov, aby cez víkend nešli na zhromaždenia. Informovala o tom tlačová agentúra Jonhap.

Južná Kórea oznámila v piatok ďalších 39 prípadov nákazy koronavírusom - vrátane 34 prípadov miestneho prenosu. Celkový počet infekcií tak stúpol na 11.668, uviedlo Kórejské stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC).

Všetky okrem troch nových prípadov domácej nákazy hlásených v piatok zaznamenali v Soule a priľahlých oblastiach. Denný prírastok ochorenia COVID-19 spôsobovaného koronavírusom je rovnaký ako v predchádzajúci deň.

Južná Kórea zápasí so sériou nových zhlukov nákazy, ktoré súvisia s náboženskými zhromaždeniami či nočnými klubmi, a vyskytli sa po 6. máji, teda po uvoľnení nariadenia o bezpečnom odstupe medzi ľuďmi.
 
 

Počet ľudí nakazených koronavírusom v Rusku sa priblížil k 450.000

Moskva 5. júna (TASR) - Počet prípadov nákazy koronavírusom v Rusku v piatok vzrástol za uplynulých 24 hodín o 8726 a dosiahol 449.834. Celkový počet obetí stúpol o 144 na 5528, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na ruské krízové centrum.

Denný nárast počtu nakazených koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, v Rusku predstavuje 1,98 percenta. Vôbec po prvý raz od vypuknutia pandémie nárast klesol pod dve percentá.

Najviac nových infikovaných hlási Moskva (762), Petrohrad eviduje 378 nových prípadov a Nižnij Novgorod 330.

V Rusku je celkom 231.626 aktívnych prípadov nákazy. Vyliečilo sa už 212.680 ľudí, čo predstavuje 47,3 percenta z celkového počtu nakazených.

Takzvané reprodukčné číslo nového koronavírusu (R0), ktoré meria jeho schopnosť šíriť sa, kleslo v krajine na 0,98. V Moskve, ktorá je ohniskom pandémie v Rusku, R0 kleslo na 0,83.

Moskva dosiaľ potvrdila 191.069 prípadov a 2806 mŕtvych. V piatok pribudlo 1855 infikovaných a 57 úmrtí. Denný nárast počtu obetí je najnižší od 25. mája. 
 
 
 
 

Vyberte región